• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İzmir 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C

Urla’da şenlik var

Urla’da şenlik var
Halk arasında zeytine yağın, üzüme balın düştüğü gün olarak kabul edilen ve 2 bin 700 yıl öncesine tanıklık eden "Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri" Vali Ayyıldız ve Başkan Kocaoğlu'nun da katıldığı renkli bir törenle başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi,  Türkiye Ziraat Odaları Birliği Urla Şubesi, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri"  Urla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle başladı. Törene İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Kaymakamı Murat Demiryürek,  CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden,  sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

"Birlikte başardık"
Halk oyunları gösterisi ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2 bin 700 yıl öncesine tanıklık eden bağbozumu şenliklerinin üreticilere bereket getirmesini dileyerek, 12 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentte tarım ve hayvancılığın gelişmesi için  yaptıkları çalışmaları anlattı. 2000 - 2014 yılları arasında Türk tarımı yüzde 2.1  büyürken İzmir'de büyüme oranının  5.5 olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Yani İzmir tarımı ülke tarımından 2.5 kat fazla büyüdü. Bunu  hep beraber bizler;  birlikte başardık.  Birlik olduğumuzda güçlü olduğumuzu gördük. Katılımcı yönetim anlayışıyla projelerimizi başarılı bir şekilde uyguladık" diye konuştu. Turizmde yaşanan krizi aşmak, İzmir'in tanıtımını artırma k amacıyla İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZFAŞ, İzmir Turizm Tanıtım Vakfı ile başlattıkları tanıtım kampanyasına da değinen Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu tanıtım atağına 7 milyon civarında katkıda bulunduk.  Önümüzdeki yıllarda hem bizim hem de İZKA'nın bu rakam daha da artacaktır" diye konuştu.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız, tarım sektörünün en önemli ayağını çiftçilerin oluşturduğunu belirterek, "Atatürk 'köylü milletin efendisidir' demiştir.  Tarım ülke ekonomisinin en önemli unsuru. İzmir ekonomisi için de çok önemli. Tarıma yatırım yapmak bir nevi İzmir'e katkı yapmaktır" dedi.
  
Başkan Kocaoğlu'na teşekkür
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla'nın bereketli toprakları ile tüm insanlığa şifa dağıtmak istediklerini belirterek, "Topraktan geldik;  topraktan besleniyoruz.  Bir gün toprak olacaksak demek ki özümüz de toprak gücümüz de. Urla'da çiftçimizin toprağının üzerinde villalar, oteller değil yalnızca ürünler olsun istiyoruz.  Sofralarımızda kendi topraklarımızda yetişen sağlıklı ürünleri tüketmek istiyoruz. Mübadele öncesinde Avrupa'nın şarap ve üzüm ihtiyacını karşılayan bağcılık sektörünü ilçemizde yeniden yaşatmak istiyoruz.  Tarımsal kalkınmanın önemini göstermek için düzenlediğimiz şenliklerimize en büyük desteği veren Başkanımız  Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyoruz" dedi.
Urla Kaymakamı Murat Demiryürek ise İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile organize ettikleri festival ve şenliklerden çok iyi dönüşler aldıklarını belirtti.
Üreticiler adına konuşan Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, Urla karası adlı üzümü kürsüde tanıtarak, üzümün kesilip, sergilendiği günün çiftçiler için çok önemli olduğunu belirtti.  Kılınç,  tarım ve hayvancılığın kalkınması için   ziraat odalarına 6 milyon liralık tarım makinesi hediye eden Başkan Kocaoğlu'na   kez daha teşekkür etti.

Ürünler yarıştı, üzümler sıkıldı
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şenlik alanını gezerek üreticilerle buluştu. Geleneksel üzüm sıkımı ile başlayan şenlikte konukların damakları tatlanırken,  sofralık üzüm, domates, bamya, börülce, kabak, damla sakızı dallarında Urla topraklarında yetişen ürünler yarıştı.

Yelkenler Urla rüzgarında yarışacak
Şenlik kapsamında “Geçmişten Günümüze Bağbozumu Geleneği” söyleşisi Deniz Arkeolojisi Merkezi-Arkeopark’ta 13 Ağustos Cumartesi günü saat 20.30’da gerçekleşecek. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayat Erkanal, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Ekici ve İzmir Ortodoks Topluluğu Baş Papazı Kyrillos Sykis Urla’da yıllara tanıklık eden geçmişten günümüze bağbozumu geleneğini konuşacak.

Urla IGOR Optimist Yarışları 14 Ağustos Pazar günü saat 18.30’da start alacak. Urla’nın rüzgarında kıyasıya yarışan yelkencilerin ödül töreni 19 Ağustos Cuma Günü saat 20.00’de Urla Kum Denizi Plajı’nda gerçekleşecek. Ödül töreninde İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası 21.30’da Kum Denizi Plajı’nda sporculara ve Urla halkına şarkılarını seslendirecek.

Bu haber toplam 4526 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kuşbakışı İzmir07 Şubat 2015 Cumartesi 21:05
  • Türkiye’de ilk28 Ocak 2015 Çarşamba 15:30
  • Tablo değil trafo!28 Ocak 2015 Çarşamba 15:16
  • Metro’ya “taze kan” geldi28 Ocak 2015 Çarşamba 15:12
  • Aliağa Belediye Meclisi Toplanıyor05 Ocak 2015 Pazartesi 13:58
  • Kocaoğlu köyleri gezdi05 Ocak 2015 Pazartesi 12:55
  • Aliağa’ya Tam Donanımlı İtfaiye05 Ocak 2015 Pazartesi 12:20
  • Aliağa Belediyesi 2015'i Planladı05 Ocak 2015 Pazartesi 12:10
  • Dibek Kahve Keyfi açıldı05 Ocak 2015 Pazartesi 12:04
  • Belediye Şaşırttı16 Aralık 2014 Salı 16:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Gazete Ege Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0232 616 4800 | Faks : 02326164800 | Haber Scripti: CM Bilişim